Domů


Vítejte na stránkách Školní jídelny Kojetín

Srdečně Vás zveme do našeho stravovacího zařízení a nabízíme rovněž rozvážku obědů až k Vám domů. Předností naší kuchyně je zdravá, pestrá a vyvážená strava přispívající ke zdravému vývoji dětí a zdravému životnímu stylu dospělých.

online      online     online     online

 Aktuální zprávy z jídelny

Přání 

Zaměstnanci Školní jídelny Kojetín přejí všem strávníkům šťastné a veselé vánoční svátky  a hodně štěstí do celého roku 2017.

kolektiv ŠJ
PF 2017 zde

 

Vánoční týden ve školní jídelně 

Rádi bychom všechny stávající a případně i nové strávníky pozvali na Vánoční týden ve školní jídelně, ve kterém se budou vařit jídla s nádechem přicházejících nejkrásnějších svátků v roce.
Vánoční jídelníček zde .

 

Halloween ve školní jídelně

Zvyky Halloweenu, jak praví encyklopedie, se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátků Všech svatých, který byl přenesen od Irska z Říma. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o’-lantern. U nás však nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají vyřezávané dýně uvnitř se svíčkou. V těchto dnech se v gastronomických zařízeních připravují pokrmy, jejichž základní surovinou je dýně. I my jsme chtěli našim strávníkům tento svátek přiblížit dýňovými specialitami. Pro svůj obsah je dýně označována jako „oranžový zázrak pro naše zdraví“. Má v sobě celou paletu vitamínů, vitamín C, B1 a B2, betakaroten (provitamin A), kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík.

Od místního zelináře jsme koupili 140 kg dýní a fantazie našich kuchařek mohla pracovat. Sestavili jsme jídelníček na týden od 24.10. do 28.10., který se oranžovou tykví přímo barvil.

Je pravdou, že po zveřejnění takového jídelníčku se objevily hlasy typu „no to naše děti nebudou jíst“. Zarážející je, že rodiče předem věděli, že dýňové speciality jejich děti jíst nebudou, aniž by je někdy zkusily. Podobné názory jsme slyšeli i od některých dospělých strávníků. O to větší radost jsme měli, když ohlasy po uvaření a konzumaci se změnily a strávníci byli spokojeni. Je pravdou, že příprava pokrmů byla náročnější, neboť zpracovat víc jak „metrák“ dýní dalo zabrat. Taková práce se musí dělat se zapálením a láskou.

Halloweenskou atmosféru jsme podbarvili dýňovou výzdobou, kterou zaměstnankyně jídelny pro děti vytvořily. Zůstaly v jídelně odpoledne a při drobném občerstvení, v duchu dobré nálady čarodějné dýně vyřezaly.

A tak nakonec byl nejen strávník spokojen, ale i my všichni jsme si užili „Halloweenského strašení“.
Halloweenský jídelníček zde . Foto z daného týdne  zde ,zde .

 

 

TÝDEN “ Vaříme z regionálních potravin“

Snažíme se našim strávníkům jídelníčky zpestřovat, vařit zdravě a chutně. Co víc jim můžeme dát než pokrmy vařené z čerstvých surovin bez použití konzervačních prostředků. Jsme jídelna v srdci úrodné Hané a tak čerstvé suroviny nám rostou přímo za humny. Nakupujeme sice běžně od pěstitelů a chovatelů z blízkého okolí, ale chtěli jsme vyzkoušet, zda by bylo možno sestavit jídelníček tak, abychom využili suroviny přímo z Kojetína, popřípadě nejbližšího okolí. Oslovili jsme místní podnikatele v oblasti rostlinné i živočišné výroby a setkali jsme se s opravdu velmi vstřícnou odezvou. A tak jsme mohli na týden od 19.09.2016 do 23.09.2016 sestavit jídelníček jen z potravin z místních a okolních polí, zahrad a farem. Maso, mouku, některá zelenina a veškeré brambory byly přímo z Kojetína, jiná zelenina od chropyňského zelináře, ovoce ze Střílek a Troubek, ryby z Tovačovských rybníků, čerstvá kuřata z Raclavic, vepřové maso z kojetínského chovu a hovězí od místního farmáře, vejce z drůbežárny z Troubek, mák z Vyšovic, aj. Od některých dodavatelů jsme odebírali suroviny již dříve, jiné kontakty jsme získali nové.

A co na to strávníci? Ohlasy byly kladné a jídlo z tak kvalitních a čerstvých surovin bylo opravdu dobré. A co se týká finanční bilance: - 1 550,- Kč za celý týden, což při počtu 700 obědů denně je částka zanedbatelná. Stačilo by nahradit některé dražší suroviny za levnější (např.červená čočka, atd.) a finanční bilance by byla plusová.

Chtěli jsme touto akcí dokázat, že se dá vařit z čerstvých surovin místních zdrojů a že je to to nejlepší, co našim strávníkům můžeme dát.
Regionální jídelníček zde .  Foto z daného týdne zde .

 

UPOZORNĚNÍ

Dne 14.12.2016 bude pokladna z technických důvodů otevřena pouze v hodinách:
11.00 hod – 14:00 hod

přestávka na oběd 12:00 hod - 12:30 hod

Omlouváme se za příp. komplikace, úprava otevíracích hodin je z technických důvodů. Děkujeme za pochopení.

 

Pozvánka

Srdečně zveme všechny naše stávající i nové strávníky na Martinské menu, které budeme podávat
dne 11. listopadu 2016. Více informací zde .

Velký úspěch pro naší Jídelnu – Ocenění v rámci 70. výročí školních jídelen

Dne 12. a 13. října 2015 proběhla v Praze, v kongresovém sále hotelu Olšanka Mezinárodní konference k 70. výročí školních jídelen. Hlavním tématem konference bylo česko slovenské školní stravování. Své příspěvky k danému tématu přednášeli zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva zdravotnictví, České školní inspekce a předsedové Českomoravského odborového svazu pracovníků školství a Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Své poznatky a zkušenosti z oblasti školního stravování prezentovali i zástupci z Japonska, Švédska a IHCP Nutrition EU.
Slavnostní závěr konference patřil bodu programu „Ocenění nejlepších zřizovatelů a školních jídelen ČR a SR“. Hodnotila se celková činnost školní jídelny a její přínos pro rozvoj školního stravování v daném regionu. Z 55 nominovaných školních jídelen v České republice byly vybrány tři, které získaly nejvyšší ocenění v kategorii školních jídelen. Školní jídelna Kojetín získala krásné 2. místo. Ocenění na slavnostním předávání přebírali starosta města Kojetína Ing. Jiří Šírek, Hana Rohová (ředitelka ŠJ), Helena Zavřelová (hlavní kuchařka) a Šárka Chytilová (zástupkyně ředitelky).
Děkuji všem zaměstnancům školní jídelny za jejich skvělou práci, protože bez nich bychom nikdy takového významného ocenění nedosáhli. Dále děkuji zřizovateli za jeho finanční i morální podporu a spolupráci. Mé poděkování patří i našim strávníkům za jejich přízeň.

Hana Rohová, ředitelka ŠJ

Důležité informace pro strávníky 

  • Každé poslední 2 dny v měsíci je pokladna otevřena do 16.00 hodin.
  • V první den neplánované nepřítomnosti (př. nemoc) strávníka ve škole je možno si oběd pro žáka vyzvednout. V případě zájmu o odebrání stravy i v dalších dnech nepřítomnosti žáka ve škole se platí plná cena oběda dle kalkulace cen stravného na dané období. V první den nemoci žáka si oběd vyzvedněte na základě náhradní stravenky, kterou obdržíte na pokladně. Bez této stravenky vám oběd pro žáka nebude vydán. Pokladní hodiny: PO, ST, PÁ 6:30-9:00, 11:00-12:00, 12:30-15:00, ÚT, ČT 11:00-12:00, 12:30-14:00 hodin. V případě neoprávněného odebrání dotované stravy, bude strávníkovi oběd doúčtován v plné výši.
  • V době veškerých prázdnin se obědy automaticky odhlašují žákům i pedagogickým pracovníkům. Ve dnech výletů, či jiných aktivit mimo školu, si strávníci obědy odhlašují sami!

 

V případě jakýkoliv připomínek, stížností, dotazů nás můžete kontaktovat telefonicky 581701059, emailem (reditelka@sj.kojetin.cz) nebo osobně.

Alergeny ve školní jídelně

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu: EU-2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 nařízení 1169/2011 EU:

1. Obiloviny obsahující lepek -pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2. Korýši a výrobky z nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich

5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. Sojové boby (sója) a výrobky z nich

7. Mléko a výrobky z něj

8. Skořápkové plody – mandle lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie  a výrobky z nich

9. Celer a výrobky z nich

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich

:. Soutěž o nejlepší recept

Zapojte se do soutěže o nejlepší recept na polévku, hlavní jídlo, či moučník.
Výherce obdrží u nás oběd dle vlastního výběru z našeho jídelníčku.

Více informací se dozvíte zde

Mgr. Hana Rohová,
ředitelka